Validitet och reliabilitet
Två nyckelbegrepp inom forsknings- och utredningsverksamhet är att analysera sin metod och sina mätinstrument i termer av reliabelitet och validitet.
”Med validitet, dvs giltighet, menas mätinstrumentets förmåga att mäta det som det påstås mäta. Med reliabilitet, dvs pålitlighet, menas att en mätmetod är okänslig för slumpens inverkan. Reliabilitet är hög när testen ger samma resultat vid upprepade mätningar.”
(Lundequist, 1995, sid. 38) 
# (Wiedersheim-Paul & Eriksson, 1991, sid. 27-29) (Wiedersheim-Paul & Eriksson, 1997, sid. 38-40) om inre validitet, yttre validitet och reliabilitet.
Validitet och reliabilitet kan missförstås eftersom det rör sig om komplicerade begrepp när de ska tillämpas.
Det finns relaterade begrepp som kan användas för att diskutera validitetsfrågor.
I kvalitativa undersökningar kan man sträva efter bästa möjliga validitet, men det är sällan som man kategoriskt kan faststlå att ett kvalitativt mätinstruments validitet.
Notera också att man inte kan påstå att en undersökning har en hög validitet med hänvisning till att de personer som har undersökts är experter inom sitt område, det är metoden som ska bedömas.
Inre validitet - Inre validitet handlar om överensstämmelsen mellan begrepp och de operationella (mätbara) definitionerna av dem.
Yttre validitet - Yttre validitet har att göra med överensstämmelsen mellan det mätvärde man får när man använder en operationell definition och verkligheten
Relaterade begrepp till validitet följer nedan
Metodologisk triangulering - Metodologisk triangulering innebär att information insamlas med flera metoder för att söka så giltig kunskap som möjligt. Notera att detta bör noga och medvetet övervägas.
Bra sekundärkällor och källkritik - Sekundärkällor kan styrka undersökningens validitet. Källkritiken bidrar till att använda källorna på lämpligt sätt i den aktuella undersökningen.
Metoddesign, t ex urval/val av respondenter - Hur metoden är utformad, beskriven och diskuterad kan påverka
Samtidig validitet - Samtidig validitet handlar om att man i anslutning till en mätning bedömer materialet. Därför bör man skriva ut en intervju i nära anslutning till intervjutillfället
Omedelbar upplevd validitet (eng. face validity) - Omedelbar upplevd validitet kan vi tala om t ex när kunniga personer inom ett område bedömer att ett frågeformulär eller instrument passar ihop med frågeställningar och syfte. Det kan t ex uppnås med att någon expert konsulteras, t ex en handledare som kan det aktuella området eller en kunnig yrkesman/-kvinna.